Vasaloppet 2013 Foto: Ulf Palm/TT

Fler smålänningar vill åka Vasaloppet

Uppdaterad
Publicerad

En knapp månad kvar och rekordmånga anmälda som vanligt.

Antalet smålänningar som vill åka Vasaloppet ökar. I Jönköpings län är ökningen störst. Där har 259 fler än förra året anmält sig för att åka loppet. Totalt blir det 1822 anmälningar. I Kalmar är ökningen något mindre, 84 stycken (totalt 759), medan det i Kronoberg är 31 färre (totalt 603) som vill skida fram de 9 milen mellan Sälen och Mora.

Men ett snöfattigt Sverige skrämmer bort många från Vasaloppet. Uppemot 30 procent ångrar sig, får förhinder eller vill göra sig en hacka.

Den 2 mars körs det 90:e Vasaloppet. Men numera pågår lopp mest hela tiden, en och en halv vecka i slutet av februari och en vecka i mars. Under vinterveckan med Öppet spår, Tjejvasan med mera noterar arrangörerna återigen nytt anmälningsrekord, drygt 67 000 och fullbokat för länge sedan, med undantag för några platser kvar till Ungdomsvasan. De 15 800 platserna till huvudloppet var slutsålt redan i mars i fjol.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.