Idag firar kronprinsessan Victoria att hon fyller 37 år. Här är hon med prins Daniel och kungen på sin födelsedag för två år sedan. Foto: TT

Flera debutanter på Victoriafirande

Uppdaterad
Publicerad

På Öland, där kronprinsessan idag firar sin 37:e födelsedag, har förberedelserna pågått i veckor.

– Folk började ringa redan i vintras, och under förvåren började rummen fyllas upp, säger Agneta Wirengren, receptionist på Hotell Borgholm. Liksom Hotell Strand är det fullbokat sedan länge.

I år kommer för första gången alla kungabarnen att ha sina respektive med sig på det traditionsenliga firandet på Öland. För Sofia Hellkvist, nyförlovad med prins Carl Philip, blir det debut i dessa kungliga sammanhang.

Victoriadagen 2014

Det spekuleras i om någon av, eller rentav båda, de nyaste tillskotten i kungafamiljen – prinsessorna Estelle och Leonore – kommer att vara på plats.

Späckat program

Firandet börjar vid kungafamiljens sommarvilla Solliden, där Victoria tar emot folkets gratulationer under tidig eftermiddag. På kvällen är det dags för hyllningsprogram på Borgholms idrottsplats. Traditionsenligt är Melodifestivalvinnaren en av artisterna – i år i form av Sanna Nielsen. Uppträder gör också bland andra Lill Lindfors, Kevin Walker och Linnéa Henriksson.

På kvällsprogrammet står även uppmärksammande av Victoriafonden och utdelning av 2014 års Victoriastipendium. I år är stipendiaterna Sveriges två skidstafettlag från OS i Sotji. Alla stipendiater kommer att närvara, undantaget Johan Olsson som blir pappa i dagarna och dessutom redan varit i Borgholm, när han ensam fick stipendiet 2013.

Oumbärligt firande

Victoriadagen kallas inte för inte Ölands egen nationaldag. Ekonomiskt är festligheterna kring Victoriadagen oumbärliga för ön, och företagare laddar hela året för anstormningen.

– De flesta butiker har extrapersonal, det gäller att ta vara på varenda kund, säger Rolf Hellström, ordförande i Borgholms cityförening.

Hans butik, som säljer skor och friluftskläder, har även haft kungligt besök vid ett tillfälle.

– Både Madeleine, Victoria och Carl Philip var här. De köpte joggingskor.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Victoriadagen 2014

Mer i ämnet