Fluortanten på väg bort

Uppdaterad
Publicerad

Det är upp till varje landsting att avgöra om man ska ha fluorsköljning eller inte i skolorna och fluortanten blir en allt ovanligare syn.

En rundringning som Smålandsnytt gjort till landstingen i Småland visar att den traditionella fluorsköljningen i skolorna inte längre är en självklarhet. I Kronobergs har man exempelvis valt att bara ha fluorsköljning på ett tjugotal skolor.

– Numera så har de flesta barn friska tänder. Då har man sett att en generell fluorsköljning en gång i veckan inte har någon tilläggseffekt för att förbättra tandhälsan ytterligare. Vårt budskap är att man ska borsta tänderna med fluortandkräm morgon och kväll, det är det viktigaste, säger Veronika Asp Lockby, som är tandhygienist och utvecklingsstrateg på Folktandvården i Kronoberg.

Fluoranvändandet

Ingen besparingsåtgärd

Enligt Folktandvården i Kronoberg så är det inte något besparingsmotiv som ligger bakom att den så kallade fluortanten blivit en allt ovanligare syn i skolorna. Istället har tandhälsan hos skoleleverna generellt sett blivit allt bättre, och man vill omfördela resurserna till dem med ett större behov.

– Det är områden eller ställen i länet där vi ser att barnen har lite mer hål i tänderna, och där har vi valt att ha kvar fluorsköljningen, säger Veronika Asp Lockby.

Fluorlackning istället

Inte heller i övriga Småland så är det längre så vanligt med regelbunden fluorsköljning i skolorna. I Kalmar län så får istället mellan- och högstadiebarnen skölja fluor under tre dagar i början och slutet av varje termin, och tittar man mot Jönköpings län så har man där valt att helt ta bort fluorsköljandet. Istället så fluorlackas tänderna på alla barn i femman, sexan och sjuan en gång per termin, vilket är en metod man anser vara effektivare.

Men bland eleverna på Lammhults skola i Kronoberg, en av de skolor som valt att ha kvar fluorsköljningen, så tycks de flesta elever vara positivt inställda till att skölja fluor.

– Jag tycker det är bra om man inte får hål i tänderna. Då kan man ju äta lite godis om man vill, säger William Lundin, som också går i sjuan på Lammhults skola.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fluoranvändandet

Mer i ämnet