Foto: TT

Flykting utlämnas inte till Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

Högsta domstolen (HD) har avslagit en begäran från Ryssland om att en man som fått flyktingstatus i Sverige skulle utlämnas.

Mannen, som är rysk medborgare, har i sin frånvaro dömts till 23 års fängelse i Ryssland. Enligt den ryska domen var Värnamobon delaktig i mordet på två poliser 2004. Han ska också ha varit inblandad i att en tredje polis skadats vid ungefär samma tid. Han nekar till anklagelserna.

Mannen, som bor i Värnamo, har varit politiskt aktiv för ett fritt Dagestan. Han ska ha misshandlats av rysk polis och flydde därefter till Sverige.

– Det är ett väldigt känsligt läge för min klient och han är rädd, säger mannens advokat Mikael Halonen.

Väntad dom

2009 fick mannen permanent uppehållstillstånd. Ryssland har krävt att mannen ska utlämnas, men nu har Högsta Domstolen sagt nej. Domstolen anser att mannen riskerar att utsättas för livshotande förföljelse i Ryssland.

– Domen var väntad, säger mannens försvarsadvokat.

Men han är ju ändå dömd i Ryssland, borde han inte utlämnas?

– Mannen nekar ju till att han har deltagit i de här morden och till att han är med i något kriminellt nätverk, säger advokaten Mikael Halonen.

Enligt advokaten fungerar rättsväsendet i Ryssland dessutom så att huvudtesen för den ryska domstolen är att mannen deltagit i ett kriminellt nätverk som dödat de två poliserna. Men det finns inget i domslutet som säger att han själv deltagit i morden, utan han döms på grund av att han har varit en del av organisationen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.