Foran åter på vägarna

Uppdaterad
Publicerad

Sex ekipage avgick från Moheda på onsdagsmorgonen. De kommer färdas på traditionellt vis på de småländska vägarna.

Forbönder på vägarna var en vanlig syn mellan åren 1645 och 1880. De fraktade allt från matvaror, salt, tyg och kol till järn. Men sedan tog järnväg, lastbilar och flyg över.

– Att transportera varor var ett sätt att försörja sig. Som forbonde samlade man in varor under året och sedan åkte man på marknader och sålde, berättar Mats Thomsson.

Hästdag för Nordsvenska hästar

Sällskapet kommer att färdas tre mil om dagen och på fredag den 1 augusti ska det vara framme i Tingsryd, för att delta under lördagens stora hästdag för Nordsvenska hästar.

Den Nordsvenska brukshästen är en svensk inhemsk ras som hotas av utrotning och nu jobbar föreningen hårt för att rädda den.

– Det är en fantastisk häst som är lugn och harmonisk. En otrolig arbetskamrat, säger Lena Casselbrant, som är ägare av flera Nordsvenska hästar.

Fora

Ordet betyder resa färd eller last

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.