Förskolemålet avslutas i tingsrätten

Uppdaterad
Publicerad

Nu tar den misstänkte förskolepedofilen plats i rättegångssalen för sista gången.

Vad som sagts under rättegången vet bara de inblandade. Av respekt för de små barnen som misstänks ha blivit utsatta av den unge förskolepraktikanten har det mesta hållits bakom stängda dörrar.

– Huruvida pläderingarna blir offentliga eller ej beror bland annat på hur försvaret och åklagare lagt upp dessa, säger domaren Lars Annerén till TT.

Sexövergrepp på förskola

Sista pläderingarna

Pläderingar i skuld- och skadeståndsfrågan är redan avklarade. Sista dagen vigs åt slutanföranden som berör påföljdsyrkanden och en genomgång av yttranden från Socialstyrelsens rättsliga råd. Förra veckan kom nämligen beskedet att den 21-årige mannen är så pass psykiskt störd – både nu och när de misstänkta gärningarna begicks – att det finns medicinska förutsättningar för att lämna över honom till rättspsykiatrisk vård.

Den misstänkte pedofilen har i ett tidigt skede erkänt gärningarna. Men han håller inte med åklagaren om att brotten ska rubriceras som grova.

”Guldchans”

Den misstänkte pedofilen har av sin omgivning i polisförhör beskrivits som ”barnens favorit” och ”lekfabror”. Praktikerbjudandet på förskolan såg 21-åringen som en ”guldchans”, han tackade ja och utsatte det första barnet redan första arbetsdagen, enligt åtalet. Sedan fortsatte han med fler barn tills polisen grep honom omkring två månader senare. Förundersökningen har hela tiden vuxit och när åtalet väcktes stod det klart att 21-åringen misstänks för närmare 30 åtalspunkter mot 14 barn. Ett av övergreppen inträffade utanför förskolans sfär.

Barnens anhöriga kräver 21-åringen på skadestånd i miljonklassen.

I förundersökningen, som TT tagit del av mot förbehåll, tecknas en bild av grova övergrepp. Otäcka detaljer om hur 21-åringen ska ha utsatt barnen fyller en stor del av den flera tusen sidor tjocka utredningen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sexövergrepp på förskola

Mer i ämnet