Förslag om förskjuten semester retar facket

Uppdaterad
Publicerad

Landstinget i Kalmar län lockar med dubbel lön för den som väljer att arbeta under sin semester. Men det är ett förslag som får Vårdförbundet att slå bakut.

– Medlemmarna behöver ha sin semester, den här typen av korttidslösning gillar vi inte, säger Michelle Dobos Sandell, ordförande Vårdförbundet Kalmar län.

Högre lön

Enligt semesterlagen måste en arbetsgivare erbjuda en sammanhängande semester på upp till fyra veckor under perioden juni till augusti, men efter det kan arbetsgivare neka till längre sammanhängande semester. Förra sommaren var det flera anställda inom landstinget i Kalmar som valde att förskjuta sin semester i utbyte mot en högre lön.

– Om man kan garantera att den anställde verkligen får ut sin semester kanske det passar en del. Men jag tycker det är viktigt att man försöker ge semester under sommaren.

Dagar sparade

Hon säger också att det i dagsläget handlar om många innestående semesterdagar bland medlemmarna.

– Ser vi i snitt på de medlemmar vi har så hade varje medlem i snitt sexton innestående semesterdagar vid årsskiftet. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.