Förtidsröstandet igång

Uppdaterad
Publicerad

Smålandsnytts reporter Jan-Eric Lundberg åkte till Markaryd och träffade några av de allra första förtidsröstarna.

Från och med onsdagen så kan den som vill gå och förtidsrösta, något som är populärt.  I det senaste valet 2010 valde fyra av tio väljare att rösta i förtid. Enligt SVT:s valanalytiker Henrik Ekengren Oscarsson har förtidsröstningen dessutom ökat valdeltagandet.

I Markaryds kommun går det att rösta på nio olika platser. Fyra av dem är livsmedelsbutiker. Smålandsnytts reporter Jan-Eric Lundberg besökte Konsumbutiken i Markaryd där det varit möjligt att förtidsrösta sedan tidigt på morgonen.

Röstade på morgonkvisten

Sofi Sjökvist tog med sin röstsedel till butiken och förtidsröstade.

– Jag tycker att det är bra att vi kan förtidsrösta i butiken. Det är så pass nära och man behöver inte ta sig till en specifik lokal. Man kan gå till sin närmaste mataffär, säger Sofi Sjökvist.

Ebbe Johansson är butikschef för butiken i Markaryds centrum.

– Redan när vi öppnade i dag så hade vi personer som ville rösta. Vi öppnar klockan sju och det är ju väldigt tidigt, men det finns ett intresse, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.