Huset som producerar el är här

Uppdaterad
Publicerad

Ett hus som faktiskt producerar mer el och energi än det själv gör av med. Det låter som en saga men ett sådant är faktiskt på gång i Växjö.

På Östra Lugnet bygger Växjö energi, ihop med ett tjugotal lokala företag i föreningen Miljösmarta Hus i Småland, ett så kallat plushus.

Tanken med ett plushus är att ihop med miljövänliga material, solceller, solfångare och all annan tänkbar miljöteknik så ska huset själv ge så mycket värme och el att det inte bara räcker för egen del. Det ska också kunna leverera energi till andra.

– Vi har letat hus länge så när vi fick höras om detta blev vi intresserade. Vi ska i första hand hyra under två år och det är spännande med den nya miljötekniken i huset säger Ryan Provencher som med familjen flyttar in i februari.

Miljöpartiets språkrör Åsa Romson visades runt i huset i dag och hon imponerades av sättet som man blandar ny teknik med miljövanliga material.

– På sikt kan det här spara pengar åt både energibolag och för dom som bor här, säger hon till Smålandsnytt.

Solenergi

Sol-el, eller sol-kraft, är el  producerad med solenergi i ett solkraftverk. Detta görs med hjälp av solenergi. Det vanligaste produktionssättet är genom solceller, vanligtvis sammansatta i solpaneler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.