Fredá då, för 30 år sedan. Nu turnérar gruppen alltså igen.

Freda´ på turné efter återförening

Uppdaterad
Publicerad

30 år efter debuten är gruppen Fredá, ursprungligen från Gnosjö, tillbaka med ny musik och en miniturné genom Sverige. Imorgon spelar de i Jönköping.

Vi träffar bandet i Kulturhuset i Jönköping där de repeterar inför kommande turné.

– De här dagarna här är som en oas och man tänker inte på annat. Det är en väldigt skön känsla, säger Arne Johansson.

Återförenade

I början av 90-talet var Freda´ ett av Sveriges största band. Gruppens första skiva kom redan 1984, men succén gav slitningar i bandet och nio år senare gick de fyra medlemmarna skilda vägar. Det skulle sedan ta 17 år tills tre av dem, Uno Svenningsson, Mats Johansson och Arne Johansson återförenades för några år sedan. Arne är glad över att Uno plötsligt en dag efter många år valde att bryta tystnaden genom ett telefonsamtal.

– Det är bara så onödigt att vi inte haft kontakt hela tiden, säger Arne Johansson

Kul ihop

– Det viktigaste med en återförening är inte musiken utan att vi kan umgås och ha kul ihop igen, säger Uno Svenningsson.

Men glädjen över en återförening blev kortvarig när gitarristen Arne Johansson mitt under arbetet med den förra skivan fick cancer. Idag är han frisk och det har blivit än tydligare att vänskapen är viktigare än att prestera musikaliskt.

– Musiken är som en terapi för mig, säger han.

Anekdoter

När Freda´ i morgon, tillsammans med inlånade musiker som Ove Andersson, Jörgen Ingeström och Philip Ekström, uppträder på Spira i Jönköping kommer musiken att varvas med anekdoter från förr.

– Det finns mycket att berätta. Bland annat om min och Unos vänskap och det långa uppehållet när vi inte hördes på många år. Jag tror många kan känna igen sig i det, säger Arne.

Musikalist menar de att det låter bättre idag, men framför allt är det roligare att spela.

– Vi är bättre idag, säger trummmisen Mats Johansson.

Ingen hets

Han menar också att det inte är samma prestige och en hets att sälja skivor.

– Nu gör vi det mer för att det är kul. Vi är som en liten familj. Alla kommer med idéer och är med och påverkar. Det är skönt, säger Uno Svenningsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.