Fristad för hotad flodkräfta

Uppdaterad
Publicerad

Sedan drygt ett år tillbaka är Öland en fredad zon för den akut utrotningshotade flodkräftan. Här ska de kunna föröka sig, skonade från den fruktade kräftpesten.

Länsstyrelsen i Kalmar har bestämt att inga levande signalkräftor får tas till Öland. Det är just signalkräftan och kräftpesten som är hotet mot flodkräftan.

Jan-Erik Larsson är en av dem som kämpar för att freda flodkräftorna, genom att plantera ut dem i stor skala, inte bara på Öland utan även på fastlandet.

Han började med det i liten skala 1986 och på bara ett par år hade bevattningsdammen han planterat ut flodkräftor i fullständigt exploderat av mängden med kräftor.

Kräftor i hemlig damm

Även i år har tillväxten på kräftor varit mycket god. Jan-Erik Larssons kräftor har vuxit och ömsat skal flera gånger under säsongen.

– Det är tack vare den varma sommaren, säger han.

Under åren han verkat har han planterat ut kräftor på flera ställen, inte bara på Öland, utan runt om i landet. Från Järvsö i norr till sydspetsen av Skåne.

Exakt var på Öland han har sin damm för flodkräftor vill han dock inte avslöja. Han vill helt enkelt inte att obehöriga ska hitta dit. Rädslan för att flodkräftorna ska drabbas av kräftpest är stor.

– Det finns en risk för att signalkräftor skulle kunna hamna i dammen. Det skulle innebära slutet för flodkräftorna, säger Jan-Erik Larsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.