Foto: SVT

Gifter i blodet ska mätas hos boende i Glasriket

Uppdaterad
Publicerad

Gamla föroreningar i Glasriket kan orsaka hälsoproblem via lokalt producerad mat och eventuellt via dricksvattnet visar studier.

Nu har Arbets- och miljömedicinkliniken i Linköping tagit blodprover på 160 boende i Nybro kommun. De har tidigare tittat på förorenad mark i Östergötland och sett en koppling mellan föroreningar och cancer.

– Vår hypotes är att vi kan hitta liknande tungmetaller hos boende i Glasriket. Man kan få i sig dessa via kontaminerad jord där grönsaker och svamp växer, eventuellt kan även dricksvatten och fisk innehålla gifter, det säger Ingela Helmfrid på Arbets- och miljömedicin i Linköping.

De tungmetaller man letar efter är bland annat bly, kadmium och arsenik. Om man får i sig för mycket av dessa gifter kan det orsaka ett flertal hälsoproblem som cancer, njurskador och neurologiska störningar.

Arbets- och miljömedicin arbetar med en större undersökning av gifter hos boende i Glasriket som omfattar 34.000 personer som har bott i området mellan 1978 och 2004, resultatet beräknas vara klart under våren 2015.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.