Gnosjö gräver ner första konstverket

Publicerad

I dag fick Gnosjö kommun sitt första offentliga konstverk enligt enprocents-regeln. Några betongplattor med mosaik grävdes ned på Bokskogens förskola i Kulltorp.

Konstverket är det första enligt enprocents-regeln i Gnosjö kommun. Bakom konstverket står två Ljungby-konstnärer, Helena Felldin och Linda Tranquist.

– Det är kul att vi gör någonting för barnen, för det är första gången vi gör ett konstverk som barnen verkligen kan använda, säger Magdalena Ramsing, kultursekreterare i Gnosjö kommun.

Tanken är att barnen ska kunna använda sig av konstverken som utgångspunkter när de leker kull och liknande lekar.

2013 antog Gnosjö kommun enprocentsregeln, som säger att en procent av byggkostnaden vid nybyggnationer ska gå till konstnärlig gestaltning. Vid bygget av Bokskogens förskola har ungefär 100.000 kronor gått till mosaikplattorna.

Det här säger enprocents-regeln

Stadens förvaltningar och helägda bolag ska avsätta 1% av byggkostnaden, inklusive byggherrekostnad, för konstnärlig gestaltning när man bygger nytt, bygger till eller bygger om. Det gäller även offentliga platser som lekplatser, torg, parker och trafikplatser.

Det finns några undantag av teknisk karaktär som till exempel ventilationsrenoveringar, stambyten och anpassning för tillgänglighet.

Det är alltid möjligt att avsätta fler procent eller att flera byggbolag går samman när det ska byggas ett större bostadsområde.

Källa: Gnosjö kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.