Grenna kan förlora statsbidrag

Uppdaterad
Publicerad

Utbildningsministern hoppas att slopade statsbidrag och förbjud mot avgifter ska bredda intaget till riksinternaten.

Regeringen föreslår att riksinternaten Lundsbergs skola, Grennaskolan och Sigtuna humanistiska läroverk, får samma villkor som friskolorna, rapporterar Ekot. De förlorar då sina statsbidrag och förbjuds att ta ut avgifter av eleverna. Förslaget skickas nu ut på remiss och föreslås träda i kraft den 1 juli 2015.

På frågan om varför skolorna inte ska få ta ut avgifter för eleverna säger Björklund till Ekot:

Grennaskolan kan förlora statsbidrag

– Det är en politik vi har i Sverige sedan 20 år tillbaka, att fristående skolor får samma resurser som kommunala skolor, alltså likvärdiga resurser i form av skolpeng, men i gengäld så får de inte ta ut avgifter från föräldrar därför att vi vill att alla fristående skolor ska vara öppna för alla elever oavsett föräldrarnas ekonomiska förhållanden. Det är en viktig jämlikhetsaspekt. Då bör de reglerna också gälla dessa skolor och det är konstigt att det har varit en annan lagstiftning för de här skolorna under drygt 40 år, säger Jan Björklund.

Hoppas på bredare intag

Jan Björklund hoppas att de slopade statsbidragen gör att intagningarna till de tre skolorna kan breddas, alltså att fler elever med annan bakgrund än den som i dag dominerar på skolorna kommer in.

– De får inte längre ta ut avgifter för själva undervisningen, men de får naturligtvis fortsätta ta ut avgifter för internatboende. Skolorna ska vara öppna för alla, oavsett föräldrarnas ekonomiska förhållanden. Det kan ju innebära att skolorna blir mer populära eftersom de blir tillgängliga för många, säger Björklund.

Han tror inte att beslutet innebär att någon av skolorna tvingas lägga ner.

– Det är vår absoluta bedömning att ingen gör. De får samma villkor som alla andra friskolor.

Ingen koppling till rapporter om missförhållanden

Regeringens beslut har inget att göra med det senaste årets rapporter om missförhållanden på ett par av skolorna, försäkrar Björklund.

– Vi tillsatte utredningen långt innan den nyhetsrapporteringen och jag vill understryka att regelförändringen inte har något att göra med det som hänt på Lundsberg det senaste året.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Grennaskolan kan förlora statsbidrag

Mer i ämnet