Linnéforskare stal delar av artikel

Uppdaterad
Publicerad

En forskare på Linnéuniversitetet har avslöjats för grovt plagiat, efter en intern utredning. Nu ligger forskarens framtid i personalansvarsnämndens händer.

Plagiatet upptäcktes när en vetenskaplig tidskrift drog tillbaka en artikel som forskaren hade skrivit.

Två professorer som fått i uppdrag att utreda ärendet, skriver i ett utlåtande att forskaren gjort sig skyldig till grovt plagiat som varit både omfattande och systematiskt.

15 procent plagierat

De bedömer att minst femton procent av artikeln har kopierats ordagrant från en bok som forskaren även hänvisar till i artikels litteraturlista.

– Plagiat är en allvarlig förseelse som vi som universitet tar starkt avstånd ifrån, säger rektor Stephen Hwang. Det är en väldigt viktig signal att skicka till studenter och omvärld att detta inte på något sätt är acceptabelt.

– Eftersom utredningen nu visar att det rör sig om plagiat har jag beslutat att ärendet ska överlämnas till universitetets personalansvarsnämnd, som kommer att fatta beslut om disciplinär åtgärd, säger Stephen Hwang.

Kan få sparken

Rektor Stephen Hwang vill inte spekulera om påföljd. Men vanliga påföljder kan vara en varning, eller att forskaren kan skiljas från sin tjänst på grund av oredlighet i samband med forskning.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.