Maria Abrahamsson (M) vill införa ett förbud mot missbruk av offentlighetsprincipen. Foto: TT/Henrik Montgomery

Grundlagsändring möjlig efter Kalmarfall

Publicerad

En kvinna i Kalmar har under lång tid begärt ut tusentals offentliga handlingar från kommunen. Nu kan en grundlagsändring bli aktuell.

Efter kvinnans omfattande begäranden av offentliga handlingar valde Kalmar kommun till sist att neka henne fler handlingar. Det ledde till kritik från JO, och nu kan kommunen tvingas nyanställa för att hantera arbetsbelastningen som orsakas av kvinnan.

Därför har riksdagsledamoten Maria Abrahamsson (M) , som är uppvuxen i Kalmar, lämnat in en motion till riksdagen gällande ett förbud mot av henne kallat ”Missbruk mot offentlighetsprincipen”.

– Vi är alla varma vänner av offentlighetsprincipen men det här missbruksbeteendet gör att en så viktig princip kan hamna i vanrykte, säger Abrahamsson (M) till webbtidningen 24kalmar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.