Foto: Privat

Guldmedalj i kock-VM till Vetlandabo

Uppdaterad
Publicerad

Pierre Ekelöf från Vetlanda vann igår guld i ”kalla bordet” i Kock-VM i Luxemburg.

Pierre Ekelöf är konditor och hade mest ansvar för skulpturen på bordet som bestod av 80 procent choklad och resten socker, så som blåa sockerblommor.

Pierre Ekelöf är med i ett nytt lag på tio personer som under en veckas tid förberett ett utställningsbord som en jury bedömde.

– Vi vann en guldmedalj som vi fick igår, men det är också en deltävling där vi får poäng som vi tar med oss till det varma köket. Nu förbereder jag grönsaker och sådant till det. Poängen sammanställs sedan och på torsdag vet vi den slutliga vinnaren, säger Pierre Ekelöf.

Hård konkurrens

Med på det vinnande bordet fanns en trerättersmeny och en femrätters. Det var lite tapas, Petit choux och Pierre Ekelöfs chokladskulptur.

– Det är verkligen extrem matlagning att förbereda ett sådant här kallt bord. Mot slutet arbetade vi 30 timmar i streck för att få det färdigt. Vi är ett nytt lag, men alla var nöjda med vad vi lyckades åstadkomma.

De vann över 30 andra lag. Amerikanarna kom tvåa.

– Singapore och Danmark och Norge var också starka motståndare, säger Pierre Ekelöf.

Trötta kockar och konditorer

Efter att ha arbetat så hårt och intensivt under en period så blev det inte mycket firande i går kväll.

– Vi åt god mat och pilsner och sedan gick vi och sov. Vi var tillbaka i köket igen nu under morgonen för att ordna inför det varma köket, säger Pierre som just nu skalar potatis.

Det varma köket består till förrätt bland annat av rökt piggvar, lamm till huvudrätt och en svartvinbärsdessert med gräddfilsglass.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.