Foto: SVT

Gummifabriken dubbelt så dyr

Publicerad

Värnamo kommun har låtit en utomstående revisionsbyrå granska hanteringen av projektet gummifabriken.

Enligt den första kalkylen som togs fram innan byggstart 2010 skulle hela bygget kosta 285 miljoner kronor. 155 miljoner för etapp 1 och 130 miljoner för etapp 2. Nu beräknas kostnaden bli mer än dubbelt så mycket, nämligen 581 miljoner koronor.

Kommunen sakande vana av stora byggprojekt

Revisionsbyrån konstaterar att styrning, uppföljning och kontroll varit bristfällig under den första etappen i projektet. Detta på grund av att kommunen inte var vana vid att hantera projekt av denna dignitet.

Det har dessutom funnits en misstro mellan Värnamo kommun och byggbolaget vilket till viss del hänger samman med att man från början hade en allt för optimistisk kalkyl för projektet och sedan höll fast vid den, trots att större brister än beräknat uppvisades i byggnaden.

Bygget klart 2017

I ett beslut som togs i juni i år i kommunfullmäktige med stor majoritet (46 för och 5 emot) att bygget skall fortsätta trots att kostnaden för bygget har senat iväg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.