Habo Finans-svindlaren fri

Uppdaterad
Publicerad

Han lurade 780 personer på omkring 100 miljoner kronor. Nu har Peter Rosendahl släppts fri från sitt fängelsestraff.

Med löfte om stora vinster lyckades Rosendahl få många vanliga småsparare att satsa större och mindre summor i bolaget Habo Finans. Det hela var upplagt som ett slags pyramidspel. Men bubblan sprack och i januari 2007 anmälde Peter Rosendahl sig själv till polisen.

Vill starta ny firma

Han dömdes till fem års fängelse för grovt bedrägeri och grovt bokföringsbrott. På måndagen släpptes han fri. SVT Jönköpingsnytt har försökt att nå Peter Rosendahl utan att lyckas, men han säger till Aftonbladet att han ska starta en liknande verksamhet.

– Jag kan min matematik och jag har lärt mig att tänka på mig själv först, säger Rosendahl till Aftonbladet.

Bernt-Olof Berntsson, ordförande i intresseföreningen för Spararna i Habo Finans är förvånad över det uttalandet.

– Han borde ju insett vad han ställt till med, men han lever i en drömvärld. Hur kan han ens tro att han kan starta en liknande verksamhet? Här i Habo är förtroendet för länge sedan förbrukat.

Peter Rosendahl kan dock inte starta något företag än på ett tag, eftersom har dömdes till näringsförbud i åtta år. Först 2019 kan det nya företaget som han tänker starta dra igång.

Fick brev från fängelset

Under tiden i fängelset har intresseföreningen vid två tillfällen fått brev av Peter Rosendahl där han beklagat det som hände.

– Han skrev att huvudorsaken var revisorn, men det är fel. Hade Peter skött sig så hade det ju funnits pengar, säger Bernt-Olof Berntsson.

Sju år efter konkursen kämpar intresseföreningen, med sina drygt 400 medlemmar, fortfarande med att försöka få tillbaka pengar. De drabbade har fått tillbaka cirka en fjärdedel från konkursboet, 27 miljoner av de satsade pengarna, men intresseföreningen önskar mer. De hävdar fortfarande att revisorn för Habo Finans långt tidigare borde upptäckt att det saknades pengar.

– De flesta har nog förstått att det är svårt att få tillbaka någonting av det som är förlorat, men vi hoppas att vi trots allt ska få tillbaka hälften av våra förlorade pengar, säger Bernt-Olof Berntsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.