”Hägglund betydelsefull för KD”

Uppdaterad
Publicerad

Andreas Sturesson (KD), kommunalråd i Jönköpings kommun, hade gärna sett att Göran Hägglund hade fortsatt som partiledare.

– Beskedet om hans avgång är otroligt tråkigt, Göran Hägglund har gjort helt avgörande insatser för vårt parti, hans betydelse kan inte överskattas.

Göran Hägglund har funnits med i ledningen under lång tid och han har gjort personliga intryck på Andreas Sturesson.

– Redan när jag blev politiskt aktiv 1991 så var han en förgrundsfigur för partiet. Han har varit bidragande för att ha fört KD till regeringsposition.

Andreas Sturesson säger att Göran Hägglund varit en förebild för hans generation.

– Han är en otroligt kunnig person som arbetat och slitit hårt för partiets bästa och alltid varit lojal och jordnära. Jag känner att han alltid varit tillgänglig och varit densamma som person genom alla åren, trots att han klättrat inom politiken.

Personliga minnen

Han bär med sig många personliga möten med Hägglund men minns deras valkamanj 1998.

– Det var en tidig morgon, jag åkte och hämtade honom i en minibuss vid hans hem i Bankeryd.  När han kliver in i minibussen, säger han till mig.

”Andreas du ser lite sliten ut, nu kör jag, lägg dig i baksätet och sov”.

– Det gjorde han trots att jag visste att han hade jobbat betydligt fler timmar än vad jag hade gjort.

Viill inte sia om efterträdare

Vem vill du se som efterträdare?

Jag vill inte föregå det interna arbetet.

Hur ska den partiledaren vara?

– Den personen får fortsätta med det arbete vi bedriver idag, jag tycker inte att vi i partiet ska göra några speciella kursförändringar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.