Häktade ska få läsplattor

Uppdaterad
Publicerad

Att låta häktade ta del av bevisning inför en rättegång har varit ett logistiskt problem för Kriminalvården. Nu ska det lösas med hjälp av läsplattor.

Nästa vecka inleds ett projekt där intagna på häktena i Växjö, Sollentuna och Göteborg får tillgång till läsplattor. Läsplattorna ska göra det lättare för Kriminalvården att låta de häktade läsa förundersökningen, som kan innehålla både ljud och bild och ibland vara flera tusen sidor lång.

– Det blir massor av papper att hantera, detta är framför allt en arbetsmiljöfråga, säger Emil Ahlquist, chef för häktet och frivården i Kronoberg och Jönköping.

Plattorna ska dock inte vara anslutna till nätet och de ska raderas när de tas ur cellen. I dag tas en dator med in till den häktade för att visa exempelvis foton och filmer, vilken inte kan tömmas lika enkelt sätt som en läsplatta.

– Det har varit krångligt med sekretess och sådant, säger Emil Alhqvist som ser fram emot att prova plattorna.

Planen är att systemet på sikt ska finnas på samtliga häkten i landet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.