Pojkarna häktade efter dödsskjutningen

Uppdaterad
Publicerad

16-åringen och 17-åringen har nu häktats på sannolika skäl misstänkta för mord och mordförsök.

Det var under natten till tisdagen som två personer sköts i Norrahammar utanför Jönköping. En av dem avled.

16-åringen och 17-åringen som är misstänkta för dådet har nu häktats på sannolika skäl misstänkt för mord och mordförsök. Bakgrunden till beslutet om häktning är att det finns en risk att de avviker och även undanröjer bevisningen. Det finns även en risk, enligt tingsrätten, för att de fortsätter sin brottsliga verksamhet.

Dödsskjutning i Norrahammar

Åklagaren har även fått igenom restriktioner under pojkarnas häktningstid: att de inte får titta på tv och få någon omvärldskoll.

Kommer ta månader

Åklagaren ville att omhäktningsförhandling skulle ske efter fyra veckor, men tingsrätten ger åklagaren två veckor.

– Det här kommer inte vara klart om två veckor. Det kommer nog ta några månader innan jag kan väcka åtal, säger åklagaren Adam Rullman.

Han vill inte uttala sig om eventuella kopplingar till kriminella gäng, eller kring motivet eller relationen mellan offren och gärningsmännen.

– Fokus har legat på att ta reda på vad som hände på platsen, inte vilken bakgrunden är, säger Adam Rullman.

Nekar till brott

Både 17-åringen och 16-åringen nekade till anklagelserna om mord och försök till mord, och bestred häktningen.

– Självklart mår han inte bra av att sitta frihetsberövad, han är bara 16 år, sa 16-åringens advokat Sven-Eric Ohlsson till SVT Jönköpingsnytt.

På plats i säkerhetssalen i Jönköpings tingsrätt fanns även anhöriga och vänner till de misstänkta gärningsmännen. När häktningsförhandlingen av 16-åringen avslutades skrek en av åhörarna ”inget kan knäcka dig, var stark hela tiden”. Dock befann sig den häktade bakom plexiglas.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutning i Norrahammar

Mer i ämnet