Han startade antirasistiskt nätverk i Jönköping

Uppdaterad
Publicerad

När Sverigedemokraterna fick 13 procent av svenskarnas röster i riksdagsvalet fick Jonathan Åkerberg nog. Nu har han startat en motrörelse i Jönköping för ökad tolerans.

Hur stor är intoleransen i Sverige? Den frågan ställde sig Jonathan Åkerberg efter valet. Han blev besviken över Sverigedemokraternas framgångar och bestämde sig för att starta  ”Tillsammans Jönköping” som en motreaktion.

– Jag blev ledsen och arg och jag kände att detta är inget samhälle, på något sätt, som jag vill se. Jag gick från att tidigare varit passiv till att känna att nu vill jag göra någonting.

Finns i 45 städer

Nätverket Tillsammansskapet startades i början av året av Stiftelsen Expo och finns nu i 45 städer runt om i Sverige. Enligt Haris Grabovas på Stiftelsen Expo passade det bra när det var valår. Inte direkt för Sverigedemokraternas framfart utan för att det var ett gynnsamt läge. 

– Det har varit ett stort intresse och det växer kontinuerligt, säger Haris Grabovas.

Nätverket, som är religiöst och politiskt obundet, jobbar förebyggande mot rasism och intolerans i samhället. Under året har tillsammansgrupperna genomfört ett 100-tal manifestationer. Ryggvändning som användes flitigt under Sverigedemokraternas valturné initierades av just Tillsammansskapet, som använder sig av ickevåldsmetoder.

– Det kom först som en reaktion av Tillsammans Karlskrona. Sedan har det blivit ett sätt som nätverket använder sig av, säger Haris Grabovas. 

– Andra Tillsammansgrupper har exempelvis gått nattvandringar för att skapa en trygghet i samhället. I en stad var det brist på bloddonatorer och då ryckte tillsammansgruppen in och rekryterade folk att donera blod med budskapet ”allas blod är lika rött”. Det är så vi vill jobba, med lokala frågor genom ett antirasistiskt budskap, säger Jonathan Åkerberg.

Har inte alla i samhället idag rätt att tycka och tänka som de vill?

– Jo men man behöver inte hålla med om det som andra tycker och man kan absolut vara med och påverka andra som inte tycker som man själv, säger han.

Jobba mot intolerans i samhället

Det nyligen startade Tillsammans Jönköping har hittills åtta medlemmar och deras förhoppning är att de ska kunna hjälpa till att bygga in ett naturligt tänk mot intolerans i samhället.

– Det är inget man bara gör när exempelvis Svenskarnas parti håller demonstration, utan man fortsätter att arbeta mot intolerans och rasism även efter det, säger Jonathan Åkerberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.