Foto: Anna Hållams

Tar plats i riksdagen: ”Jag är överlycklig”

Uppdaterad
Publicerad

Sotiris Delis blir en av tre moderater från Jönköpings län som tar plats i riksdagen.

Han har varit engagerad som fritidpolitiker i 15 år men nu lämnar han sitt heltidsjobb på banken för att sitta i riksdagen.

– Det finns inga ord som kan klä den känslan, jag är helt enkelt överlycklig, säger Sotiris Delis.

I 33 år har han jobbat som bankman i Jönköpings län på heltid och sysslat med politiken vid sidan av. Han säger att arbete, politik och familj är det som är viktigast i livet. Men familjen har ibland blivit lidande under de 15 åren han har varit engagerad politiker.

– Min hustru sade en gång till mig att hon ville hänga upp ett foto av mig på väggen för att komma ihåg hur jag ser ut, säger Sotiris Delis lite skämtsamt.

Hjärtefrågor

Sotiris Delis säger att de frågor som ligger honom varmast om hjärtat är näringsliv och finanssektorn eftersom han har jobbat som bankman i över 30 år.

– Jag ska försöka påverka så mycket jag kan inom dessa områden.

Integration

Sotiris Delis är född i Grekland och flyttade till Sverige som 22 åring. Han säger att han därför vet hur svår det kan vara att komma in i ett nytt land och att han kommer ha stor nytta av den erfarenheten när han tar plats i riksdagen.

Sotiris Delis säger att det borde ställa höga krav på den som kommer till Sverige och att det krävs goda kunskaper i Svenska språket för att lyckas.

– Man måste ha respekt för det nya landet och man måste arbeta hårt, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.