Johan Sjökvist

Han vägrade äta äldreboendets mat – nu krävs han på pengar

Uppdaterad
Publicerad

Han tyckte att maten på äldreboendet var så dålig att han vägrade betala för den och fick istället lov av kommunen att laga sin egen lunch och middag. Men trots överenskommelsen har Johan Sjökvist i Ankarsrum fortfarande ett inkassokrav hängande över sig sedan ett halvår tillbaka.

– Det var inte mat, det var undermåligt!

Johan Sjökvist skräder inte orden när han beskriver maten på äldreboendet Kungshöjden i Ankarsrum, där han bott sedan mars förra året. Han har till och med frusit in rester av en särskilt dålig lammgryta, för att ha som bevis för hur dåligt det var.

”Det gick inte att äta”

– Det gick inte att äta, det där, säger han med avsmak och visar upp de upptinade bitarna för att stärka sin sak.

Det blev droppen för Johan Sjökvist, som bestämde sig för att laga sin mat själv istället, i det lilla köket i enrummaren. För trots att han börjar närma sig de 80, har han krafter kvar att hantera stekpanna och kastrull. En gång i veckan får han hjälp av personalen med sina inköp.

I somras kom han så överens med områdeschefen Jan-Inge Gustafson om att han inte skulle behöva betala för maten, eftersom han sköter matlagningen själv. Det bekräftas också av Jan-Inge Gustafson.

3 000 kronor i fakturor

– Eftersom Johan inte var nöjd, så behöver han inte betala för maten efter att den slutat levereras till honom, säger Jan-Inge Gustafson.

Så långt är allt frid och fröjd. Men sedan går åsikterna isär. Johan menar att han inte skulle behöva betala för den mat han fick som han menar var undermålig, medan kommunens uppfattning är att mat som är levererad också ska betalas för.

Så nu sitter Johan med påminnelsefakturor och hot om inkasso för de 3 102 kronor han vägrade betala för den sista månaden.

Fakturerar för utkörd mat

Gunilla Öhrling, utvecklingsledare på socialkontoret i Västerviks kommun, menar även hon att det är självklart att Johan Sjökvist ska betala för den mat han fått.

– Vi respekterar förstås hans synpunkter på maten, det är ju hans upplevelse. Men vi har fakturerat för det som är levererat.

Inte till kronofogden

Vad som händer om Johan Sjökvist fortsätter att vägra betala, det kan varken Gunilla Öhrling eller Jan-Inge Gustafson svara på. Fakturan ligger kvar hos kommunen och det finns inga planer på att skicka den till kronofogden i nuläget.

I väntan på besked fortsätter Johan Sjökvist att laga sin mat själv och kämpar vidare för att maten på Västerviks kommuns äldreboenden ska bli bättre.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.