Här får hjärtsjuka bäst eftervård

Uppdaterad
Publicerad

Nyligen utsågs Västerviks sjukhus till sveriges bästa, när det gäller eftervården för patienter som drabbats av hjärtinfarkt, enligt Hjärt- och lungfonden

Hjärt- och lungfondens årliga hjärtrapport visar att Västerviks sjukhus har varit extra duktigt på att hålla koll på patienternas kolesterol, blodtryck och träning. Och inte minst att motivera dem att sluta röka. Nu rankas sjukhuset som bäst i Sverige.

– Vi har gjort lite ändringar varje år och nu verkar det ha gett resultat och det är jättekul. Topp-placeringen beror på att alla i personalen har vässat samarbetat i eftervården, säger Anna Stenström som är överläkare vid hjärtintensiv-vårdsavdelningen på sjukhuset i Västervik

Bra samarbete

Hon berättar att rutinerna ändrats.

– Numera får vi in fler patienter till vår uppföljning genom att kalla dem så att de själva blir tvugna att tacka nej om de inte vill vara med. Sen har vi ett jättebra sammarbete med sjukgymnaster, dietister och kuratorer som följer upp dem.

Och patienterna är nöjda.

– Jag förstår att Västervik är bäst med tanke på hur bra jag har blivit bemött när jag har varit på efterkontroller, säger Gudmund Setterdahl  som fick sin hjärtinfarkt 2006.

Sedan dess dess har han varit noga med att förändra sin livsstil, för att hålla sig frisk. För mycket av eftervården sköts av patienterna själva.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.