Nora Hallberg har inriktat sig på basket. Foto: SVT/Richard Söderberg

Här ligger fokus på idrotten

Publicerad

På Sanda idrottshögstadium i Jönköping tränar eleverna fyra timmar i veckan. Och varje elev har sin egen specialinriktning.

Att ungdomars grundfysik med tiden har blivit sämre är något som Sanda idrottshögstadium vill motverka. När Smålandsnytt besöker skolan under onsdagsförmiddagen har eleverna basketträning. En av dem är Nora Hellberg som går i åttonde klass.

– Jag vill utveckla basketen mer genom att samtidigt kombinera det med teori och grundläggande utbildning. Sen tror jag att min grundfysik kommer byggas upp mer och mina fördelar inför gymnasiet kommer vara bättre, säger hon.

#dinhälsa

Alla tränar tillsammans

På högstadiet tränar alla årskullar tillsammans. Tanken är att de yngre ska få erfarenhet och lära sig ta hänsyn, och att de äldre ska lära sig visa hänsyn till de yngre.

– Det gör att man utvecklas mer. Möjligheten att få träna med äldre gör att man växer mer både som människa och spelare, säger Nora Hellberg.

Många inriktningar

Högstadieskolan startade för fyra år sedan och har i dag 225 elever. De får välja sin egen specialinriktning bland idrotter som konståkning, innebandy, fotboll, orientering, gymnastik och basket.

– Vi har tre fokusområden på skolan. Personlig utveckling, idrottsutveckling och kunskapsutveckling. Sedan har man en typ av mentorssamtal med sin förtroendelärare för att bygga upp självkänslan och höja självförtroendet, säger rektorn Carin Rosjö.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#dinhälsa

Mer i ämnet