Växjö kommun har beslutat att bli fristad för förföljda författare och journalister. Den första gästförfattaren är 34-åriga Nasrin Madani Zad från Iran. Hon kom till Växjö strax före nyår och nu är hennes mål att lära sig svenska för att på sikt kunna skriva böcker på sitt nya språk.
Projektet ska värna yttrandefriheten och försvara det fria ordet genom att ge en förföljd författare möjlighet att utöva sitt yrke i en trygg miljö med goda levnads- som arbetsvillkor.
Publicerad som 17-åring
Nasrin har en mastersexamen i persisk litteratur vid Azad University i Teheran. Hon har skrivit romaner, noveller, artiklar och litteraturvetenskapliga arbeten. Sin första roman publicerade hon som sjuttonåring, därefter har hon publicerat en bok om två berömda kvinnliga poeter från Iran och Syrien.
De senaste åren har hon skrivit två novellsamlingar som har förbjudits i Iran. På grund av sitt feministiska och politiska innehåll skulle novellsamlingarna censureras inför tryckningen, så författaren publicerade dem på internet istället. Men i Iran utsätts novellerna för censur även på nätet.
Vill lära sig svenska
Från december 2012 är Nasrin Madani Zad Växjös första gästförfattare inom fristadsprogrammet. Under två år ska hon kunna utveckla sitt arbete i en miljö som främjar yttrandefrihet.
Hon vill lära sig svenska så fort som möjligt. Hennes framtida arbete kommer bland annat att ägnas åt artiklar kring Salman Rushdies böcker, liksom åt favoritförfattaren Pär Lagerkvist. Så småningom vill Nasrin Madani Zad skriva en roman på svenska. Som aktiv författare med en tro på yttrandefrihet vill hon inspirera unga kvinnor världen över som kämpar mot orättvisa och förtryck.
Fristad Växjö
Växjö kommun har genom kulturnämnden beslutat att bli fristad för förföljda författare och journalister. Tillsammans med Stockholm, Göteborg, Malmö och Uppsala ansluter sig nu Växjö till den grupp kommuner som särskilt uppmärksammar vikten av att värna yttrandefriheten genom fristadsprogram.
Författare har varit och är fortfarande mål för hot och förföljelse. Hundratals, om inte tusentals författare från hela världen är fängslade eller allvarligt förföljda helt enkelt för att de utövar sin grundläggande rätt till yttrandefrihet (Svenska PEN). Programmet syftar till att värna yttrandefriheten och försvara det fria ordet genom att ge en förföljd författare möjlighet att utöva sitt yrke i en trygg miljö, som erbjuder såväl goda levnads- som arbetsvillkor.
Fristadsförfattaren erbjuds skydd, främjande av sitt yrkesutövande samt deltagande i värdstadens kulturliv, i enlighet med ICORN:s devis Protect – Promote – Participate, där protect, dvs beskydda, har första prioritet.
Kommunen svarar för kostnader som bostad, uppehälle, försäkringar, sjukvård samt kontakter med myndigheter och hjälp med uppehållstillstånd.
Kommunen ansvarar i förekommande fall för författarens undervisning i svenska.
Kommunen svarar för val och inbjudan av författare i samråd med ICORN och Internationella PEN.
Stödorganisationen ICORN
Sedan början av 1990-talet har enskilda städer i Europa och i andra delar av världen beslutat att bli fristäder för förföljda författare. Dessa städer samarbetar i ICORN – International Cities of Refuge Network. ICORN har även ett nära samarbete med Internationella PEN som har god överblick över vilka författare som är förföljda och som behöver skydd. Vid årsskiftet 2011/2012 hade ICORN ett 40-tal fristäder i Europa, USA och Latinamerika som medlemmar.
En kort film om ICORN, producerad av Marion Stalens (på engelska).