En klass blev två – Viebäck flyktingförläggnings skola växer

Uppdaterad
Publicerad

Viebäck är en av Smålands största flyktingförläggningar. Där satsar de hårt på att ge alla barn bra skolundervisning.

Många flyktingar, inte minst från Syrien, har kommit till Sverige senaste tiden. Men hur är livet på en förläggning? Jönköpingsnytt åkte till Viebäck, utanför Nässjö, som är en av de största flyktingförläggningarna i Småland med 250 platser.

Läraren Samanta Ulfsson lär flyktingbarnen namnen på olika yrken. Där efter får de själva berätta om vad deras föräldrar jobbat med. Och barnen bubblar av entusiasm.

– Skolan är jätteviktig för de här barnen. Vissa av dem kan få spendera väldigt lång tid vid förläggningen och om de inte hade något att göra så skulle det snabbt bli problem. Alla har ju också gått i skolan i sina hemländer och behöver undervisning för att inte tappa kunskap, säger Samanta.

Hårt tryck på förläggningen

Trycket på förläggingen, som öppnade i oktober, är hårt. Från början var det tänkt att ha 200 platser men redan har detta utökats med 50.

– I skolan planerades det för en klass men nu har vi två. Och just denna morgon hade vi 42 barn inskrivna, berättar Annika Bertling, som är biträdande rektor.

Många av barnen har med sig traumatiska upplevelser vilket ställer stora krav på lärarna. Samanta har lång erfarenhet av internationellt arbete och talar flera arabiska språk.

”Barn har olika trauman”

– Jag tror att vissa barn har olika trauman beroernde på vad de varit med om och eftersom jag talar arabiska har jag pratat med många om de händelserna. Det är viktigt att barnen får det stöd och den omsorg de behöver, säger Samanta.

På flyktingförläggningen i Viebäck finns förrutom skola också tillgång till sjukvård. Flera ideella organisationer bistår också med olika aktiviteter.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.