Hjärtsjuk patient skickades till psykakuten

Publicerad

En man som haft två hjärtinfarkter sökte hjälp en tredje gång sedan han känt smärta i bröstet och hade värk i armen. På en vårdcentral i Jönköping bedömde läkaren att mannen var mycket sjuk, och sa till hustrun att maken skulle kontakta psykakuten snarast.

En sjuksköterska på Ryhovs sjukhus kontaktades och sa att mannen absolut inte fick sluta med sina mediciner, som han haft under fem år. Vårdcentralen medgav att den behandlande läkaren var vikarie och inte kunde datasystemet så bra.

Misstaget var ändå inte acceptabelt då all information om mannens tidigare infarkter kunde läsas i hans journaler. Arbetgivaren beslöt att arbetsbefria läkaren till vikariatets slutdatum.

IVO kritiserar läkaren för att han inte utfört sitt arbete i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet, och att han inte heller givit sakkunnig och omsorgsfull hälso- och sjukvård.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.