Hon hjälper Bangkoks fattiga

Uppdaterad
Publicerad

Livet i Bangkoks slum är hårt, inte minst för många arbetslösa kvinnor. Men för några av dem har nu en ny möjlighet öppnats, tack vare Annika Jonasson från Landsbro och hennes hjälpprojekt Hang on hangers.

– Mitt liv är mycket bättre nu. För första gången någonsin kan jag nu till och med spara lite pengar. Det har inte hänt förut, säger Jarassi Janjaeng, när vi möter henne i den lilla men gemytliga lokalen i stadsdelen Klong Toey.

Jarassi och hennes väninnor sitter i en ring på golvet och snurrar tygremsor med olika mönster och nyanser runt tunna plastgalgar.

Att klä in galgar för att göra dem både vackrare och starkare är projektet Hang on hangers affärsidé.

– Jag fick idén när jag märkte hur mina egna kläder hela tiden gled av galgarna jag hade hemma och la sig på golvet. Jag tröttnade på att stryka om kläderna hela tiden och letade efter en lösning, säger Annika Jonasson.

Tyggalgar ger nya jobb

Lösningen blev alltså att klä in de klena galgarna med vackert tyg. Annikas tappade tålamod har nu blivit till en affärsidé för mellan 20 och 25 kvinnor här i Klong Toey.

Verksamheten går bra och det gångna året såldes 14 000 galgar, mestadels i Sverige och Thailand.

– Men vi har nu även fått en förfrågan från Frankrike som vi hoppas mycket på, säger Annika Jonasson.

Det är tolv år sedan hon flyttade till Bangkok, efter att hennes man fått arbete här. Sedan lång tid tillbaka lägger hon sin tid och energi på att hjälpa de sämst lottade här i Bangkok. Ständigt på jakt efter möjligheter att hjälpa fler.

– Vi har planer på att börja tillverka och sälja även armband, berättar hon.

Alla får inte plats

Annika Jonasson är ett välkänt ansikte här i Klong Toey. Hon har redan arbetet i flera olika hjälpprojekt och många i behov söker sig till henne. Så många att när det gäller galgtillverkningen kan hon i nuläget inte ta emot alla som vill vara med.

Antalet arbetare måste matchas med hur många beställningar som kommer in.

– Vi försöker välja ut dem som har störst behov och som inte kan få något annat arbete. En del av dem som tillverkar har till exempel handikappade barn som kräver ständig tillsyn. För dem passar det här bra, eftersom de kan sitta hemma i sina egna bostäder och tillverka, samtidigt som de tar hand om barnen, säger Annika.

Svårt att själv förändra situationen

Det vanligaste är just att kvinnorna hämtar upp tyg och galgar hos Annika och sedan tillverkar hemma. När Smålandsnytt är på besök har de dock kommit hit till projektets samlingslokal för att tillverka tillsammans.

Annika har anställt Sukanlaya Thammaseri för att hjälpa henne att leda arbetet. Sukanlaya, som själv kommer härifrån Klong Toey säger att det är svårt för den som är fattig att på egen hand förändra sin situation.

– Det stora problemet är att den som är fattig inte har något startkapital, även om han eller hon skulle ha en god affärsidé. Därför behöver de hjälp i början. Ett annat problem är att det thailändska samhället inte accepterar fattiga som en resurs, säger Sukanlaya.

Många köper för att hjälpa

Annika Jonasson har bestämt sig för att hjälpa och stödja så många hon kan och letar hela tiden efter möjligheter att sälja fler galgar.

– Jag tror det hjälper en bit att det är just kvinnorna här som tillverkar. Många köper säkert för att hjälpa, men bara en gång. Ska vi få kunder att komma tillbaka måste vi få dem att tycka om det vi tillverkar, säger Annika.

Hon har nu alltså lagt tolv år av sitt liv här i Bangkok, och trivs.

– Jag tycker mycket om de variationer som livet här erbjuder. Jag gillar när allt inte är välordnat och tillrättalagt, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.