Anette Gunnarsson är Smålands nya jobbsökare. Foto: Johannes Tolf/SVT

Hon ska hitta 50 dolda jobb

Uppdaterad
Publicerad

Det finns minst 50 dolda jobb i Jönköpings län. Det menar Arbetsförmedlingen och organisationen Företagarna som nu startar ett gemensamt projekt för att hitta dessa.

–  Vi vet att många ägare jobbar dubbelt och att övertidsuttagen är stora. Och vi vet att det saknas folk på företagen, säger Frida Boklund, regionchef för Företagarna.

Anette Gunnarsson är nu Smålands jobbsökare. Hon är anställd av Arbetsförmedlingen men utgår från Företagarnas kontor. Projektet har funnits i Kalmar och Kronobergs län i ett år. Under den tiden har 86 nya jobb skapats.

Hitta lösningar

– Många företagare har inte ens tid att fundera på rekrytering. De är fullt upptagna med jobb och ägnar kvällar och helger till att göra det som någon annan skulle kunna göra, säger hon. Det blir min uppgift att hjälpa företagen att hitta lösningar och dessa dolda jobb, säger Anette Gunnarsson.

En av anledningarna till samarbetet är Arbetsförmedlingens dåliga rykte bland företagare i länet. 84 procent av företagarnas medlemmar använder sig inte av Arbetsförmedlingen för att få hjälp med att rekrytera.

Brist på arbetskraft

– Företagen anser att man inte fått den hjälp man behöver, att man försvinner i loggorna inne på Arbetsförmedlingen, säger Frida Boklund.

Därtill, menar hon att brist på arbetskraft gör att länets företag inte kan växa i den takt de vill.

– Bristen på arbetskraft är ett av de största expansionshindren. Företagen hittar inte rätt folk eller så hinner de inte söka. Det känns jättebra att det finns en resurs nu som jobbar enbart för att underlätta för företagarna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.