Hönor hemma blir het trend

Publicerad

Pickande hönor i grannens trädgård kan bli en allt vanligare syn. Egna höns ser ut att vara den nya eko-trenden.

-Hönsägarna ökar fruktansvärt markant. Många ansöker om att få ha höns i stan. Barnfamiljen vill kunna gå in i sitt eget lilla hönshus och plocka ägg för att barnen ska se var maten kommer från, säger Jan-Olof Mathiasson, kontaktperson på Svenska lanthönsklubben.

Han tror att ett ökat intresse för ekologiska livsmedel ligger bakom efterfrågan.

-Det är som med kravmärkt mat, man vill veta vad man stoppar i munnen.

Efterfrågan har bidragit till att den som vill ha sin egen höna får vara beredd att öppna plånboken.

-Folk betalar vad som helst för att få tag på ett avelsägg. Det är fantasisummor, så har det aldrig varit i Sverige tidigare, säger John-Åke Svensson, ordförande i Svenska rasfjäderfäförbundet.

Stort ansvar

Den som köper hönor ska tänka på att kunna ta hand om djuren året om.

-Risken är att det blir massa impulsköp. Att folk köper höns på sommaren, inte har någonstans att ha dem när vintern kommer och blir tvungna att ta bort dem.

Vad finns det för hinder för att ha hönor i villakvarteret?

-Man ska kolla med kommunen. Grannarna har också väldigt stor makt. Är det någon granne som inte tycker om att det gal en tupp får du säkert inte ha den.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.