Hörselskadade Melissa får ja till skolbyte men nej till skolskjuts

Publicerad

Hörselskadade Melissa från Tranås får komma tillbaka till den specialanpassade skolan i Jönköping som hennes föräldrar kämpat för i ett år.

Däremot är det fortfarande oklart hur hon ska komma till och från skolan.

Vi har tidigare berättat om 6 – åriga Melissa i Tranås, som föddes döv men som nu med hjälp av ett implantat kan höra. Eftersom hon föddes utan hörsel har hon tappat en del av sin språkliga utveckling och Melissas föräldrar har därför kämpat i år för att hon ska få komma tillbaka till skolan i Jönköping.

– Vi kämpar allt vad vi kan som föräldrar för att vår dotter ska få en bra utbildning, säger Sarita Dellerbring, mamma.

Kostar för mycket

Anledningen till att Tranås kommun inte ville att Melissa skulle gå i Jönköping är att det kostar för mycket pengar för kommunen. Därför ordnade de en plats åt Melissa på en vanlig skola i kommunen där hon får extra hjälp.

– Vi har själva kunnat se att Melissa inte fått det stödet som hon behöver på skolan i Tranås, säger Sarita Dellerbring.

Söka sig till annan skola

Problemet är att Tranås kommun vill inte betala för skolskjutsen för Melissa.

– Vi har ordnat en skolgång till Melissa i Tranås kommun, väljer föräldrarna att söka sig till en annan skola så får de själva betala skolskjutsen, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande Leif Andersson (C).

Men i grund och botten handlar väl allt om att skulskjutsen kostar för mycket pengar för kommunen?

– Ja det är ju klart att det gör det, för skulle alla barn får välja fritt så skulle det bli väldigt höga kostnader för kommunen, säger Leif Andersson.

Sarita Dellerbring säger att de inte riktig vet hur de ska gå till väga nu eftersom Tranås kommun inte vill betala skolskjutsen.

– Vi som föräldrar kan ju inte säga upp oss från våra jobb bara för att köra Melissa till och från skolan. Vi hoppas ju givetvis att kommunen ska komma med en lösning innan skolstarten till hösten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.