Foto: SVT

Hultsfreds kommun vill ta över statens jobb

Publicerad

Hultsfreds kommun vill ta över både Migrationsverkets och Arbetsförmedlingens uppgifter på orten. På fredagen träffade kommunalrådet regeringen för att diskutera frågan. 

– Vi vill kunna ha resurser att ta ett helhetsansvar för de asylsökande som bor i Hultsfred, säger kommunalrådet Lars Rosander till Smålandsnytt strax innan han gick in på mötet.

Det är med anledning av att Hultsfred har ett stort asylmottagande, både i Migrationsverkets egen regi och i form av privata entreprenörers boenden, som de ställer frågan.

Bättre koll

– I dag är det Migrationsverket, Arbetsförmedlingen och i viss mån Skatteverket som tar hand om de frågor som rör asylsökande. Men Migrationsverket har inte ens ett kontor på orten och Arbetsförmedlingen har också varit hotad. Därför vill vi kunna hantera de här pengarna för vi tror att vi har bättre koll på situationen eftersom vi är mitt bland de här människorna, säger Lars Rosander.

Viktig kunskap

Erik Nilsson, statssekreterare på arbetsmarknadsdepartementet, säger att mötet med Hultsfreds kommun var värdefullt.

– Det var nyttigt att höra om vilka utmaningar Hultsfred ställs inför när det kommer så många asylsökande. Kunskapen vi fick i dag kommer vara en viktig hjälp i vårt arbete med att se över hur vi kan förbättra hela processen kring asylmottagandet.

Men han vill inte svara på om förslaget att ta över Migrationsverkets och Arbetsförmedlingens arbete på orten är något som kan bli verklighet.

– Det är för tidigt att säga om vi kommer göra något av det, däremot ser vi ett tydligt behov av att få till ett bättre samarbete mellan kommun och Arbetsförmedling, och där har vi saker att jobba med.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.