Foto: TT

Hund dödad av kungsörn

Publicerad

Under en rådjursjakt i Habo kommun i går dödades en tax av en kungsörn. Örnen hade ätit av hunden.

Det är mycket ovanligt att kungsörnar attackerar hundar. I södra Sverige finns det endast fem kända fall under de senaste tio åren utöver gårdagens händelse.

– Det är ovanligt här, säger Linda Andersson som är rovdjursansvarig på länsstyrelsen i Jönköping. Men längre norrut, där det finns mer kungsörnar, händer det lite oftare.

Hon berättar att kungsörnen, till skillnad från vargen, inte dödar för att hävda revir utan bara för att få mat. I det här fallet hittades taxen död av sin ägare och det var inga tveksamheter om att det var en kungsörn som låg bakom attacken. Det kunde länsstyrelsens besiktningsman på plats konstatera.

– Det var tydliga skador från kraftiga klor på hunden och dessutom hade örnen även ätit en del på den, säger Linda Andersson. Kungsörnar har enormt kraftiga klor som går som går rakt in och krossar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.