Hundratals elever skrev bok tillsammans

Uppdaterad
Publicerad

550 elever i Växjö har tillsammans med några etablerade författare stafettskrivit en bok.

Boken som fått nämnet Olle och agenterna släpptes i veckan och innehåller ett kapitel från varje skolklass och vardera känd författare har bidragit med ett kapitel.

– Det var nervöst för det var första gången som jag och min klass var med och skrev en bok, det var svårt och komma på vad vi skille skriva, sa Hamza Masovic elev på Centrumskolan.

Skrivartips

En av de kända författarna som var på plats i Växjö för att svara på elevernas frågor var barn-och ungdomsförfattaren Mårten Melin. Han gav eleverna ett allmänt skrivtips om hur de ska komma på vad de ska skriva om.

– Vi författare ljuger och stjäl saker från andra. Vi kan få idéer från filmer, andra böcker, självupplevda saker, berättelser från verkliga livet och så blandar vi alla de där sakerna och så har vi kommit på något nytt.

Idéen och planeringen bakom stafettskrivandet står skolbiblioteken från Centrumskolan, Ulriksbergskolan och Ringsbergskolan. Målet med projektet är att integrera skolorna med varandra, få en känsla för vad författarskap innebär och en chans för eleverna från förskolan och uppåt att prova på författarskapet. De allra yngsta barnen fick berätta vad de tyckte deras kapitel ska handla om och så skrev lärarna ner det.

Eleverna startade att skriva på sporlovet och blev färdiga på världsbokdagen som var den 23 april.

Boksläpp

På måndagen släpptes boken, den är inte till försäljning men går att låna på skolbiblioteken.

– Projektet blev över förväntan, intresset blev större än vad vi trott ute i skolorna och flera etablerade författare nappade på erbjudandet att medverka. Jag märkte också att eleverna talade om boken och vad de hade skrivit i den på rasterna, sa bibliotekarien Sandra Sandberg på Centrumskolan.

Författaren Katarina von Bredow bördig från Småland tyckte om att medverka i projektet. Hon tyckte att det var ett bra initiativ att göra det här projektet,

– Det blev en ganska spännande historia av det barnen skrivit och det kan mycket väl finnas en blivande författare bland dem, sa hon.

En av eleverna som gärna skulle vilja skriva en bok var Donjeta Kurti från Centrumskolan.

– Jag skulle gärna vilja skriva en bok om naturen. Det var kul att de kända författarna kom hit så att vi kunde ställa frågor. Jag ska fråga hur gamla de var när de började skriva, sa hon med ett leende.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.