Ibbes kompisar glada att han får stanna

Uppdaterad
Publicerad

Det var tidigt i höstas som 18-åriga Ibbe från Hultsfred fick beskedet att han skulle utvisas Liberia, där han föddes. Igår förändrades allt, efter beskedet att han beviljats permanent uppehållstillstånd i Sverige.

När Ibbe kom till gymnasiet i Hultsfred i förmiddags,  möttes han av grattishälsningar och stor en kram av Laura Solterbeck.

– Jag är så glad att Ibbe får stanna. Jag fick reda på det igår och jag blev så glad. Det har synts på honom att han haft det tungt ett tag, men nu är jag så glad för att han får stanna här, säger Laura Solterbeck.

Utvisningsbeslut

Ibbe föddes i Liberia, men hade hunnit bli elva år innan kan kom till Sverige från Guinea, där han bott hos sin mormor sedan han var några månader.

När han fyllde 18 år i höstas och blev myndig, kom ett utvisningsbeslut. Då bildade hans kompisar en protestgrupp som engagerade många hultsfredsbor. Igår kom beskedet att han får stanna.

Kompisarna glada

– Man trodde ju inte att det var sant, jag blev så lycklig och glad och ville skrika ut all glädje, säger Elin Lagergren, en av de elever som engagerade sig mycket för Ibbe i protesterna i höstas.

Kompisen Alen Mizimovic´ är också glad över beslutet.

– Det är  helt underbart. Han har integrerats så mycket i samhället, och gjort ett stort avtryck här i Hultsfred, så det är helt klart att han ska få stanna. Det är inget snack om den saken, säger Alen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.