Idrottsforskare inte förvånad över anklagelserna

Uppdaterad
Publicerad

Det finns en kultur inom ishockeyn som uppmuntrar till en hård jargong. Det menar idrottsvetaren Tobias Stark på Linnéuniversitet, efter att en bloggare i går gick till hårt angrepp mot Växjö Lakers och anklagade klubben för att mobba bort juniorer som inte anses kunna ta en plats i A-laget.

Tobias Stark är inte förvånad över att anklagelserna dykt upp, och uppger att det finns en machokultur inom hockeysporten.

– Det är till och med något som man marknadsför sig med från hockeyns sida, att det är en väldigt kraftfull och manlig sport brukar det heta. Man talar om att man ”krigar” och sådana saker. Det är en ganska hård attityd, säger Tobias Stark.

Som Smålandsnytt berättade i måndags har Växjö Lakers fått ta emot hård kritik för hur de påstås behandla sina juniorspelare.

Enligt hockeybloggaren Fredrik Sten ska många av juniorerna slutat i klubben på grund av vantrivsel, efter att de känt sig illa behandlade och mobbade av sina ledare. Detta eftersom de inte bedöms hålla måttet som framtida spelare i Växjö Lakers A-lag.

Tillbakavisar anklagelserna

Växjö Lakers själva tillbakavisar anklagelserna om att det skulle handla om mobbning och menar istället att det handlar om en tuff miljö när juniorer som inte platsar i laget blir petade.

– Så kan man givetvis tänka, vill man inte längre vara med i föreningen kan man ju sluta, det är ju inte svårare än så. Men samtidigt är det också komplicerat. Idrottsrörelsen uppbär ju stora skattemedel för att man anses kunna fostra ungdomar till goda samhällsmedborgare, och i det sammanhanget blir det problematiskt, säger Tobias Stark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.