Inbrott i skolmuseum

Uppdaterad
Publicerad

Skolmuseet i Persmo skola norr om Eriksmåla har haft inbrott. Möbler och gamla skolplanscher blev bytet.

Inbrottet upptäcktes i fredags och totalt har fem fastigheter i byn samtidigt drabbats av inbrott och skadegörelse.

– Det har stulits stora möblemang, hörnskåp, slagbord, griffeltavlor, kulramar och till och med bestick säget Maj-Lis Söderqvist från Algutsboda hembygdsförening.

Skolmuséet ägs av Algutsboda hembyggdsmuseum sedan 1930.

Händelsen är polisanmäld och tekniker var på plats i helgen.

”Föremålen är oersättliga”

– Flera av föremålen som stulits är så gamla och unika så jag skulle vilja säga att de är oersättliga. Vi är ledsna att det här har hänt, de är en kulturhistorisk miljö som de stulit från, säger Maj-Lis Söderqvist.

På Persmo skola brukar elever få komma och prova på hur det var att gå i skolan förr, de fick baka på gammeldags vis och tvätta som förr. Nu kan de inte ha några klasser där.

– Allt är rensat. Till och med stor hörnskåp är borta och smidade trädelar har de också taggt, det gör att vi tror att de kan ha varit här flera gånger.

Skolan ligger ensligt

Eftersom skolan inte är bebodd och det inte finns några grannar vet inte Algutsbodas hembygdsförening exakt när inbrottet skedde. Nu hoppas de att byns nattpatrull kan passera Persmo skola på natten. Men om det hjälper vet de inte.

– Det är ganska ödsligt här uppe och vi har haft inbrott förut, vi vet inte hur vi ska kunna ha skolmuseum nu, säger Maj-Lis Söderqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.