Ingen höjd skatt i Jönköping

Uppdaterad
Publicerad

Det blir ingen skattehöjning i Jönköpings kommun det kommande året. Den nyheten presenterade kommunledningen vid en presskonferens på förmiddagen.

Däremot höjs belåningsgraden och det kommenterar centerns kommunalråd Ann-Mari Nilsson så här:

– Det är inte hållbart att en kommun som växer så snabbt som Jönköping, inte gör större investeringar. Men naturligtvis finns en begränsning hur mycket belåningen kan öka men där är vi inte än, säger Nilsson.

Den totala investeringen efter årets budget blir närmare en miljard kronor.

Kommunen kommer att ha lån på över 50 procent av tillgångarna. Och de närmaste åren kommer lånebilden att öka ytterligare.

Vilka är de viktigaste satsningarna i årets budget?

– Jag tycker satsningen på äldreomsorg med utbygnad av hemtjänsten är viktig. Liksom satsningen på fler fritidshem och en förstärkning av resurserna för funktionshindrade. Bredbandsutbyggnad och en satsning på landsbygdsutvecklingen är andra viktiga punkter, säger Nilsson.

Kristdemokraternas kommunalråd Andreas Sturesson:

– Vi är eniga om budgeten och jag ser ingen risk att oppositionen ska välta några av de viktigaste frågorna, förklarar Sturesson.

Några punkter i årets budget

Vård och omsorg:  En ökad satsning på utbyggnad av hemtjänst och hemvård med runt 35 miljoner.

Skola: Kommunen kommer att satsa hundra miljoner årligen på en utbyggnad av förskolan. Skälet är en ökad inflyttning, att det föds många barn samt regeringens avsikt att slopa vårdnadsbidraget. Vad gäller skolan kommer Sandagymnasiet att byggs ut för att klara av att ta emot fler elever.

Stadsmiljö: Renovera kulturhuset för sex miljoner och också Rosenlunds herrgård rustas upp för 12,5 miljoner.

Kultur: Kommunen satsar på att köpa in en ny bokbuss och på extra bibliotekspersonal. En analys av förutsättningarna att skapa en högre konstutbildning ingår också i budgeten. Målet är att locka fler människor till Jönköping.

Fysisk planering: Cykelsatsningen fortsätter och där är kommunen villig att lägga 15 miljoner på en utbygnad av cykelvägar. Från 2015, 17 miljoner.

Arbetsmarknad: Arbetslag för naturvård förlängs till 2015. Projektet relationer över generationer förlängs och satsningen på välfärdsjobb fortsätter fram till 2016.

Idrott:  Marknadsföringsstödet till idrottsföreningar fördubblas. Ny A-hall i idrottshuset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.