Ingen kände till Åkessons besök

Uppdaterad
Publicerad

Att Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson skulle vara med vid partiets besök på ett äldreboende i Växjö var okänt för alla – till och med för chefen som sa ja.

De anställda på äldreboendet Hovslund i Växjö fick inte förrän igår veta att Jimmie Åkessons skulle komma på studiebesök förrän dagen innan.

– För några månader sedan ringde en lokal Sverigedemokrat och frågade mig om han och fyra-fem kollegor kunde komma på studiebesök till oss, berättar Martin Hansson som är en av enhetscheferna på Hovslunds äldreboende.

Martin Hansson fick inte veta att en av kollegorna var Jimmie Åkesson förrän på måndagseftermiddagen när Smålandsposten ringde och berättade det.

Hade ni hanterat situationen annorlunda om ni hade vetat att det var Jimmie Åkesson som skulle komma?

– Det vet jag inte om jag kan säga att jag hade. Vi är en offentlig verksamhet och vi måste behandla alla lika. Utifrån det så hade vi inte gjort någon skillnad. Men nu hade jag dragit ihop några enhetschefer som skulle kunna berätta om vår verksamhet här lokalt. Men eftersom Åkesson sitter i riksdagen så kanske han är mer intresserad av generella omsorgsfrågor och därför hade jag kanske bjudit in personer som jobbar på andra nivåer inom förvaltningen, säger Martin Hansson. 

Ska inte möta boende

Enligt Martin Hansson kommer Jimmie Åkesson att träffa enhetscheferna i ett mötesrum. De kommer inte att gå runt bland de boende.

– Han kommer precis vid den tiden som det serveras kvällsmat och det är helt enkelt inte läge att gå runt då. Alla studiebesök som vi har hanteras så, att de ska störa verksamheten så lite som möjligt.

Tycker du att det här känns olustigt?

– Nej. Vi ska ta emot ett studiebesök, och det tillhör inte mitt jobb att tycka något om det. I det demokratiska samhället ingår ju rätten att uttrycka sina åsikter. Vi måste ju vara öppna för alla oavsett vilka åsikter de uttrycker, säger Martin Hansson.

Okänt för facket

Martin Hansson säger att ingen i personalen har reagerat negativt på beskedet. Men från fackligt håll säger man sig inte ha fått någon information om mötet.

– Ingen här visste om det här förrän ni ringde, säger Karin Persson som är ordförande i Kommunals sektion för omsorg, till Smålandsnytt.

Inte heller den facklig-politiska talespersonen hade fått informationen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.