Vargdebatt i Vaggeryd

Uppdaterad
Publicerad

I dag har Naturvårdsverket beslutat om miniminivåer för rovdjur i Sveriges län. I de områden där antalet djur överstiger miniminivån för den population som ska finnas inom området kommer länsstyrelsen att fatta beslut om licensjakt.

I december 2013 fattade regeringen ett beslut om att fortsätta regionalisera rovdjursförvaltningen. Dagens beslut om miniminivåer för rovdjurspopulationer, tillsammans med beslutet att delegera licensjakt på rovdjur till länsstyrelsenivå, är en del i denna utveckling.

I Småland finns ingen vargpopulation och det är därför inte aktuellt med någon licensjakt. Men inför dagens beslut hölls under gårdagen en debatt i Vaggeryd där bland andra Naturskyddsföreningen, Jägarförbundet, Fåravelsföreningen och länsstyrelsen deltog.

– I framtiden kan vi mycket väl komma att beröras av licensjakt, för lodjur till exempel. Men jag tror att det dröjer väldigt länge innan vi har det för varg, sa Linda Andersson rovdjursansvarig på länsstyrelsen i Jönköping.

Vargfrågan väcker känslor

Trots att antalet rovdjur i de södra länen i dagsläget är låga väckte vargfrågan många känslor under debatten.

– Tittar jag på medlemmarna så är det klar man är bekymrad. Vi har inte haft några jätteproblem med varg i Jönköpings län hitintills, det har varit några enstaka strövargar som har passerat och de har tagit en del får. Men när man nu börjar prata om att man ska etablera revir i länet så är det klart att man blir bekymrad, säger Anders Råsberg ordförande i Jönköpings fåravelsförening.

Anders Råsberg är positiv till regionaliseringen av rovdjursförvaltningen.

– Den är alldeles utmärkt. Det är precis så vi har velat ha det att man på länsstyrelsenivå sköter det här istället för naturvårdsverket i Stockholm, eller att det överklagas till kammarrätten i Stockholm.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.