Skenet kan bedra. Foto: Leif R Jansson/TT

Inte alltid samma på tallriken som på menyn

Uppdaterad
Publicerad

Den på menyn utlovade parmaskinkan, krabban, eller parmesanosten kan vara något helt annat i verkligheten.

Fyra av tio matställen i Kalmar län och på Gotland serverade något annat än det som stod på menyn. Det blev resultatet när Miljösamverkan Sydost kontrollerade 155 restauranger, pizzerior och caféer under perioden mars-september i år.

Oftast är det någon dyr råvara som bytts ut mot någon billigare, som när parmaskinka ersätts av annan lufttorkad skinka, eller menyns fetaost förvandlats till salladsost gjord på komjölk när den väl ligger på tallriken. Det behöver dock inte alltid vara fråga om medvetet bedrägeri.

Okunskap bland restaurangägare

– Det finns en okunskap både bland restaurangägarna och bland grossisterna. Där hoppas vi att detta projekt kan hjälpa till, säger Anna Johansson, som är livsmedelsinspektör i Västervik och projektledare inom Miljösamverkan Sydost.

Enligt Anna Johansson är fusk med råvaror något som livsmedelsinspektörerna alltid jobbar med, men som nu tittats på mer systematiskt. De har helt enkelt besökt restauranger och jämfört menyerna med vad som faktiskt finns i köket.

– Står det på menyn att det är fetaost ska det ligga det i kylen också och inte någon salladsost. Antingen får de ändra på menyn, eller köpa in fetaost, säger hon och påpekar också att problemet inte bara är att du blir lurad med en billigare råvara, utan att det kan vara rent farligt för den som är allergiker.

Kommer att följas upp

För att fortsätta med exemplet fetaost, så är äkta sådan gjord på får- eller getmjölk, medan salladsost vanligen är gjord på komjölk. En skillnad som kan vara förödande för den komjölksallergiker som litar på menyn.

Miljösamverkan Sydost ska nu skicka ut en informationsbroschyr med tips och råd, för att undvika avvikelser framöver. Kontrollerna kommer också att följas upp.

– Om vi har hittat en avvikelse så går vi ut och kontrollerar på nytt att de åtgärdat det, säger Anna Johansson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.