Inte för sent att klippa träden

Uppdaterad
Publicerad

Vårsolen tittar fram och många känner sig stressade av att fruktträden där hemma i trädgården eller på landet ännu inte är klippta.

Men var lugn, det går bra att beskära ända in i blomningen, det säger Erik Håkansson som är gammal fruktodlare och fruktträdsexpert till SVT Smålandsnytt.

– På odlingar av fruktträd klipper man från november, december till och med maj. Jag har klippt många gånger in i blomningen och det händer ingenting negativt för träden, säger Erik Håkansson.

Det är alltså inte för sent att klippa fruktträden och hoppar du över beskärning ett år eller två är det ingen katastrof, men sedan behöver fruktträdet hjälp. Men varför ska man egentligen beskära?

– För att få in ljus, för att få en bättre kvalitet på frukten och för att föryngra grenarna. Som en följd ser trädet piggare ut och det blir inte så mycket mossa, förklarar Erik Håkansson.

Jobbigt att klättra

Det här med att beskära fruktträd skapar många olika känslor hos oss. Vi sökte upp ett par villaägare i deras trädgårdar i Växjö. John Brookes tillhör de som kan klippa och som får en stor skörd att ta hand om varje år.

– Jag gör sylt och vin och fryser in en del, så vi har tillgång till skörden under hela året. Det svåraste tycker jag är att klättra högt upp, säger John Brookes.

Monika Nyberg vill knappt visa sitt äppelträd för oss, hon tycker det är svårt med beskärning.

– Jag har alltid funderat på hur man ska göra egentligen, men jag har aldrig anlitat någon. Jag försöker klippa så det ser fint ut helt enkelt, säger hon.

Hålla ner höjden

Men Monika Nyberg är på rätt väg menar fruktodlaren. Det viktiga är att man försiktigt hjälper trädet.   

– Man skär inte så mycket fel, det viktiga är att man beskär och bara inte går på med motorsåg och tar en massa med grenar. En måttlig och sansad beskärning är ju bara bra för trädet för föryngringen, säger fruktträdsexperten Erik Håkansson.

– Höjden på träden kan man ta ner samtidigt om det behövs. Och det är ju viktigt att beskära plommon och körsbär också. Körsbär blir så höga annars. Det går jättebra att beskära fruktträden på våren – det är inget problem, förklarar Erik Håkansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.