Fyra kommuner tar hänsyn till att brukare inte vill bli vårdade av hemtjänstpersonal isom bär slöja. Foto: TT

”Inte okej med slöjfri förfrågan”

Uppdaterad
Publicerad

Fyra kommuner i Småland säger till Aftonbladet att deras hemtjänst kan undvika att skicka ut vårdare som bär slöja, om brukaren önskar det. Detta kritiseras nu av andra Smålandskommuner.

Det är biståndshandläggare i Alvesta, Aneby, Emmaboda och Gislaveds kommuner som Aftonbladet har haft kontakt med. Men andra kommuner som Smålandsnytt har pratat med menar att det inte är okej att rätta sig efter den här typen av önskemål.

– Den som blir beviljad hemtjänst har ingen rätt att välja vårdare. Vill de välja bort en person så innebär det att de avsäjer sig den vård som erbjuds. Handlar det däremot om en ensamstående kvinna som känner sig obekväm med att en manlig vårdare ska sköta hennes hygien, så försöker vi tillgodose önskemålet i den mån det går, säger Susanne Löfvall-Hertting, områdeschef för äldreomsorgen på Älmhults kommun.

Finns inga regler

Kommunerna ska förse äldre med hemtjänst utefter deras behov. Men enligt Sveriges kommuner och landsting finns det inga generella bestämmelser för hur kommunerna ska agera när brukare har åsikter om vem som ska vårda dem.

– Det är upp till varje kommun att bestämma om de ska ta hänsyn till önskemål om vårdare. Däremot har du som brukare ingen rätt att kräva att hemtjänstpersonal inte ska bära slöja, ha ett visst kön eller liknande, säger Greger Bengtsson på SKL. 

Inget diskrimineringsbrott

Enligt Clas Lundstedt, pressansvarig på Diskrimineringsombudsmannen, har biståndshandläggarna som Aftonbladet pratat med inte gjort sig skyldiga till diskrimineringsbrott.

– Ännu har de bara svarat på en fråga. Skulle de däremot fullfölja vad de lovat så kan det röra sig om diskriminering. Går det längre, det vill säga att man inte anställer hemtjänstpersonal på grund av att de bär slöja, så är det allvarligt, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.