Invånarna flyr när vintern kommer

Publicerad

Smålands allra mesta sommarkommun har det allt tuffare under vinterhalvåret. Befolkningen minskar och många är äldre.

Många av de som flyttar in i kommunen är också sådana som drar sig tillbaka på äldre dagar. Enligt statsvetaren Erik Wångmar kan det vara en belastning för kommunen:

– Det innebär ju att man får höga kostnader för äldreomsorg. Och det är en långsmal kommun, så det blir dyrt för hemtjänst att åka långa sträckor. Men statsbidraget är anpassat så att man får kompensation om man har många äldre, men det är inte säkert att det räcker hela vägen, säger han.

Sommarturen #dinröst

Men kommunalrådet Lisbeth Lennartson (C) menar att åldern på kommuninvånarna inte är något problem.

– Det är faktiskt billigare att ha en äldre befolkning tack vare utjämningssystemet, och folk är friska och pigga allt längre i livet, säger hon.

Långt ner på rankning

I Borgholm har allianspartierna makten. De är stolta över de miljösatsningar som gjorts under mandatperioden, bland annat är kommunen nu helt självförsörjande vad gäller vindkraft.

Men oppositionen är förstås inte lika nöjd. De menar att de styrande politikerna inte har lyckats dra nytta av de unika förutsättningar kommunen har genom läget på Öland. Kommunen ligger på plats 252 i Svenskt näringslivs rankning över vilka kommuner som har bäst företagsklimat.

#dinröst

Vi vill veta vilken fråga du tycker är viktigast i Uppvidinge, eller i din kommun. Mejla oss på smalandsnytt@svt.se, skriv till oss på Facebook, eller använd #dinröst och #smålandsnytt. Du kan också följa vårt team på plats via @svtsmalandsnytt på Instagram.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sommarturen #dinröst

Mer i ämnet