Horst Reichel, vinnare av Ironman 2014 i Kalmar Foto: Niclas Wimmerberg

Ironman lockade tusentals

Uppdaterad
Publicerad

På lördagen avgjordes Ironman i Kalmar för tredje året i rad. En entusiastisk publik fick se favoriterna dominera.

Det mesta handlar om Ironman när tävlingen väl gått av stapeln. Trafiken får flytta på sig, slottskyrkan har stängt och lördagslunken i stan blir ett hav av människor. De flesta har inget emot det alls.

När årets upplaga med 2.000 tävlande från ett 70-tal länder skulle avgöras handlade det till största delen om storfavoriterna, både i dam- och herrklassen. Brittiskan Leanda Cave tog snabbt ledningen liksom tysken Horst Reichel som drog ifrån allt motstånd redan under simningen.

Tackade publiken

Båda skapade ett rejält avstånd till tvåan under cyklingen och växlade först till löpningen. Horst Reichel kunde till slut gå i mål på 8 timmar och 13 minuter.

– Det är helt otroligt, pustade han i mål. Det är min första Ironmanvinst! Jag kom hit för att vinna men visste att motståndet var hårt!

Han passade också på att tacka kalmarpubliken för stödet.

– Vissa ropade till och med mitt smeknamn utefter banan. Tänk att de vet vem jag är!

Sex minuter senare kom tvåan Viktor Zyemtsev från Ukraina i mål. Bara femton meter efter honom tog Tom Lowe, Storbritannien, bronsmedaljen. Jonas Djurback blev bäste svensk på 8 timmar och 44 minuter vilket räckte till en sjundeplats.

Tävlade för en vecka sedan

Leanda Cave kom in i mål som första kvinna, drygt 40 minuter senare, på 8 timmar och 57 minuter. Det innebär banrekord i Kalmar.

– Alla tre grenarna kändes bra, med tanke på att jag tävlade i triathlon för en vecka sedan, säger hon. Nu ska jag fira med rödvin och glass!

Tvåan Erika Csomor, Ungern, blev slagen med en dryg halvtimma och hade själv en och en halv minut på bästa svenska Camilla Lindholm som knep bronset.

Tävlingen i Kalmar fungerar också som kvalificering till Ironman-tävlingen på Hawaii som anses vara den tuffaste varianten i världen.

Så avgörs Ironman

De tävlande avverkar i följande ordning:

  • 3,8 kilometer simning
  • 18 mil cykling
  • 4,2 mil löpning (ett marathon)

Dessutom måste man klarar momenten inom viss tid

  • Simning: 2 timmar 20 minuter
  • Cykling: 10 timmar
  • Löpning: 16 timmar

För att kvalificera sig till Ironmantävlingen på Hawaii gäller att man är bland de bästa i sin åldersklass.

Tävlingen i Kalmar har 50 platser till Hawaii att fördela till de som klarar tiderna – och gör det snabbast!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.