Det var sådana här flaggor som hängdes upp i Smedby. Dock inte den på bilden. Foto: Arkivbild

IS-flaggor upprörde i Smedby

Publicerad

Natten till lördag hade två IS-flaggor hängts upp på broar i Smedby. Men att någon IS-grupp skulle finnas i kommunen är orimligt, enligt en islamolog.

Två svarta flaggor tillhörande den extremistiska rörelsen IS, eller Islamiska staten, hängdes upp natten till lördag. Flera upprörda förbipasserande hörde av sig till polisen, som ryckte ut.

– Det skulle hänga någon längs väg 25 och en på järnvägsbron vid Kläckeberga. Den ena var försvunnen, men den andra plockade vi ner och tog i beslag, säger Lina Isaksson Funke, informationsansvarig på polisen i Kalmar län.

Vem som har satt upp flaggorna är oklart och det finns inga misstänkta i fallet. En anmälan om förargelseväckande beteende har upprättats.

Motiven kan vara flera

– Det är omöjligt att veta vem som har satt upp flaggorna, och varför. Det kan mycket väl vara islamofobiska motiv, att skrämmas, eller någon som har sympatier för IS, säger Jonas Svensson, islamolog vid Linnéuniversitetet.

Enligt Jonas Svensson känns det orimligt att det skulle finnas en IS-grupp i Smedby, utan att det snarare handlar om en provokation.

– Det är lite som att sätta upp flaggor med hakkors. Varför gör man det? Det ligger något kittlande i att provocera, men vem den här provokationen är riktad mot går inte att säga, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.