”Jag önskar att de hjälpt mig till sjukhus”

Uppdaterad
Publicerad

Lena var först på plats vid onsdagens dödsolycka utanför Alvesta. Men fick ingen hjälp efteråt.

Räddningstjänsten efterlyser nu att fler stannar vid olyckor. Men den som stannar vid en svår trafikolycka får inte alltid hjälp att bearbeta sina upplevelser.

Lena som var först på plats vid onsdagens dödsolycka utanför Alvesta fick ingen hjälp att bearbeta vad hon var med om.

– Det är bättre att göra nåt än inget. Man såg ju att hon var illa skadad, och jag hade själv inte velat ligga ensam på vägen i hennes situation, säger Lena Klarefelt som bor i Hjortsberga.

Stannade hos kvinnan

Igår morse var hon som vanligt på väg till jobbet i Alvesta.  Men när hon svängde ut på riksväg 25 såg hon en buss i diket på ena sidan och ringde SOS. Sen såg hon också något annat som låg på vägen.

– Jag tror ju att det är ett dött djur som ligger på vägen eftersom folk kör vidare, och pratar med SOS samtidigt och ser att det ligger en kvinna på vägen.

Lena stannade omedelbart och satt vid kvinnans sida tillsammans med en av passagerarna som satt i den buss som kvinnan krockat med tills ambulansen kom.

– Hon var väldigt svårt skadad, berättar Lena.

Fler ska göra som Lena

Nu efterlyser Räddningstjänsten Värend att fler ska göra som Lena.

– Man ska ju försöka att hjälpa sina medmänniskor och det är oerhört viktigt att man tar reda på vad som egentligen har hänt, det hjälper oss också, säger Conny Peterson, operativ chef vid Räddningstjänsten Värend.

Men trots den här uppmaningen finns det inga rutiner för att ge  krisstöd till den som från sidan upplevt en traumatisk situation. Lena fick senare under dagen en så stark reaktion att hon fick uppsöka sjukhus.

kontakterna måste fungera

– Jag önskar att de hade tagit mig med till sjukhuset. Hade jag fått den sortens reaktion när jag körde till jobbet hade jag nog kört ihjäl mig, säger Lena.

– Kontakterna mellan ambulans, polis och räddningstjänst, ibland är det svårt att få med sig allt, säger Conny Petersson som svar på varför ingen frågade Lena om hon behövde hjälp att bearbeta det som hänt.

Ändå menar du att ni har tillräckliga rutiner för att kolla upp det här?

– Tydligen inte eftersom det har blivit så här.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.